Begraven

Begraven

Bij begraven krijgt u te maken met een aantal kosten.

Het komt vaak voor dat mensen voor hun overlijden al kenbaar maken aan hun naasten wat zij graag willen: begraven of cremeren. Toch komt het zo nu en dan voor dat die keuze bij de nabestaanden ligt. Voor het maken van de juiste keuze is het goed om op de hoogte te zijn van de kosten en de verschillen. 

Kosten begraven

Meestal is begraven iets duurder dan cremeren, maar niet altijd. De kosten van een graf verschillen sterk per gemeente en zijn afhankelijk van keuzes, zoals wel of geen grafsteen. Daarbij komt dat een graf natuurlijk geopend en gesloten moet worden bij een begrafenis. Medewerkers van de begraafplaats hebben daar werk aan en dat moet worden betaald.

Grafrechten

Om een plek op een begraafplaats te mogen gebruiken moet u dat stukje huren. Sommige families hebben al een graf waar één of meerdere personen in mogen liggen. Dan zijn de grafrechten al betaald. Soms moeten deze grafrechten na 10, 20 of 30 jaar verlengd worden. Het is belangrijk om daar vroegtijdig over na te denken.

Het grafmonument

Op de meeste graven plaatst men een grafmonument. Vaak een granieten steen met een granieten afdekplaat. Maar ook andere steensoorten worden gebuikt. Sommigen kiezen voor een eenvoudig houten kruis. Anderen voor een mooi kunstwerk van glas. Alles is mogelijk. Dit brengt wel kosten met zich mee die meestal niet zijn meeverzekerd.

De vergunningskosten voor plaatsing monument

In veel gemeentes moet een vergunning worden aangevraagd om een monument op een graf te plaatsen. Vraag aan uw gemeente wat dat voor u kost.

Meer weten over Begraven?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.