Partner worden?
Logo Eerlijke Uitvaarten

Uitvaartverzekering

Er zijn diverse kosten verbonden aan een uitvaart. Om deze kosten te dekken, kan het verstandig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Zodoende is er voldoende geld beschikbaar om de uitvaart naar wens te regelen. 

Kies de uitvaartverzorger die bij uw wensen past

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat u niet vast zit aan de uitvaartverzorgers die zijn verbonden met de verzekeringsmaatschappij. U bent helemaal vrij in uw keuze voor een uitvaartverzorger. Daarom is het verstandig om na het vaststellen van het overlijden eerst contact op te nemen met de uitvaartverzorger van uw keuze en niet met de verzekeringsmaatschappij. De uitvaartverzorger neemt vervolgens contact op met de verzekeringsmaatschappij. 

Verschil in uitvaartverzekeringen

In het geval dat de overledenen een uitvaartverzekering heeft afgesloten, is er een bepaald bedrag beschikbaar om de kosten van de uitvaart te dekken. Wat er precies verzekerd wordt, is afhankelijk van het soort uitvaartverzekering dat er is afgesloten. Wat voor soort uitvaartverzekering ook is afgesloten, u mag altijd zelf een uitvaartverzorger kiezen. Een uitvaartverzorger met het Eerlijke Uitvaarten-predicaat is iemand die u helemaal kunt vertrouwen.

  • Natura-verzekering

Bij een natura-verzekering bent u verzekerd voor een pakket diensten. In een natura-pakket zit weinig ruimte voor verschuivingen. Wilt u iets niet, dan levert dat weinig op. Wilt u iets extra’s, dan betaalt u daar voor.

Een gemiddelde natura-pakket-verzekerde betaalt bij een uitvaart zo’n € 1000 tot € 2500 bij. Met name bij het regelen van een begrafenis is het belangrijk dat de kosten helder zijn. Een natura-verzekering dekt namelijk vaak niet (volledig) de grafkosten. Een grafmonument is nog minder vaak meeverzekerd. Goed om te weten dat een natura-verzekering ook altijd uitbetaald kan worden in geld. De verzekeringsmaatschappij kan aangeven welke bedrag er voor uw verzekering staat.

  • Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering krijgt u een bedrag uitbetaald. Hiermee kan (een deel van) de uitvaart betaald worden. Dit is afhankelijk van het verzekerde bedrag. Het totale bedrag hoeft niet aan de uitvaart besteed te worden. 

  • Combinatie-uitvaartverzekering

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een combinatie van de natura- en de kapitaalverzekering, ook wel de zogeheten combinatie-uitvaartverzekering. Met deze vorm van uitvaartverzekering zijn extra diensten die niet in de natura-verzekering zitten, gedekt. 

  • Natura-sommenverzekering

De natura-sommenverzekering is bijna hetzelfde als de kapitaalverzekering. Het verschil is dat de uitkering van deze uitvaartverzekering uitsluitend aan de uitvaart besteed moet worden. 

Kies voor een indexatie

Heeft u een uitvaartverzekering? Dan is het, indien mogelijk bij de verzekeraar, aan te raden om voor een indexatie te kiezen. Bij een indexatie van de uitvaartverzekering wordt het premiebedrag jaarlijks verhoogd met een bepaald percentage. De uitvaartverzekeraars bepalen dat percentage op basis van de werkelijke kostenstijging van uitvaartverzorging. Zo weet u zeker dat er bij overlijden een reëel bedrag wordt uitgekeerd en voorkomt u dat er (veel) moet worden bijbetaald.

Uitvaart zonder uitvaartverzekering

Heeft de overledene geen uitvaartverzekering afgesloten, dan is het belangrijk om als nabestaande na te gaan welke financiële ruimte er is voor de uitvaart. Wellicht is er een bedrag gespaard voor de uitvaart. Let in dat geval goed op wie er als opdrachtgever optreedt. Het is verstandig dat degene te laten zijn die ook over dit gespaarde bedrag kan of gaat beschikken. Bij het ontbreken van een verzekering vraagt men soms een (gedeeltelijke) vooruitbetaling.

Indien u niet in staat bent de uitvaart te voldoen, moet u contact opnemen met de gemeente waar de overledene zich bevindt. De gemeente bekijkt dan met de nabestaanden of er een andere vorm van financiering mogelijk is.

Wilt u meer weten over uitvaartverzekeringen?

Neem contact met ons op