Partner worden?
Logo Eerlijke Uitvaarten

Rouwvervoer

Tijdens de uitvaart moet de overledene worden vervoerd van het rouwcentrum, de kerk of het woonhuis naar de begraafplaats of het crematorium. Voor het rouwvervoer zijn er diverse vervoersmiddelen en soorten ritten mogelijk, afhankelijk van de reden van het vervoer.

Soorten rouwvervoer

Bij het rouwvervoer kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten vervoer. Zo kan er vervoer nodig zijn voorafgaand aan de uitvaart, naar bijvoorbeeld het mortuarium. Daarnaast is er de rit naar de laatste rustplaats tijdens de uitvaart zelf.

  • Overbrenging

Een overbrenging is het vervoer van de overledene van de ene locatie naar de andere. Ligt bijvoorbeeld iemand in het mortuarium van een ziekenhuis en moet deze thuis of in een rouwcentrum worden opgebaard, dan wordt dat overbrengen genoemd. Voor overbrengingen wordt vaak een speciale overbrengauto gebruikt.

  • Staatsierit

De staatsierit is de laatste rit van de overledene op de dag van de uitvaart. Zoals de rit van huis, waar de overledene ligt opgebaard, naar de begraafplaats of het crematorium. Voor de staatsierit wordt doorgaans een mooie, luxe rouwauto gebruikt. Voor een staatsierit zijn er vele vormen van vervoer mogelijk. Zo is er een rouwmotor met zijspan, de rouwbakfiets en de rouwtruck. En natuurlijk de rouwkoets met meerdere paarden. Alles is mogelijk en de wens van de overledene of de nabestaanden is hierin veelal leidend.

De kosten van rouwvervoer

De kosten voor het rouwvervoer hangen af van een aantal factoren. De prijs van het rouwvervoer is afhankelijk van het gekozen vervoersmiddel en het moment waarop het vervoer nodig is. Verdere kosten zijn onder andere voor de chauffeur van het rouwvervoer en brandstofkosten. Een uitvaartverzorger kan u een goede indicatie geven van de kosten voor uw keuze betreffende rouwvervoer.

Wilt u meer weten over rouwvervoer? 

Neem contact met ons op