Partner worden?
Logo Eerlijke Uitvaarten

Rouwkisten en opbaarplanken

Als nabestaande wilt u een mooie uitvaart voor uw geliefde. Een rouwkist of opbaarplank is nodig om de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats te brengen. Er zijn rouwkisten en opbaarplanken in allerlei prijsklassen verkrijgbaar. De uitvaartkosten worden dus behoorlijk beïnvloed door de keuze die u hierin maakt. Ook de materiaalkeuze kan een rol spelen bij de kosten die gemaakt worden.

Verschillende soorten rouwkisten

De meeste overledenen worden in een kist begraven of gecremeerd. Daarbij kiest het overgrote deel van de nabestaanden voor een kist in de basisuitvoering. Dit is een kist van spaanplaat met een nette folie met eikenstructuur. Maar in principe zijn de mogelijkheden eindeloos. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een biologisch afbreekbare kist, een sierlijke kist of juist een sober exemplaar. De mogelijkheid om een kist persoonlijk te maken is er natuurlijk ook. Zo kunt u zelf een kist (laten) schilderen, of (laten) ontwerpen.

Begraven zonder kist

Met de opkomst van natuurbegraven komt ook begraven zonder een kist steeds vaker voor. In zo’n geval kiezen nabestaanden liever voor een ‘persoonlijkere’ manier van afscheid nemen. Dit is mogelijk door te kiezen voor een lijkwade met een opbaarplank. Een lijkwade is een rechthoekig doek waarin de overledene wordt gewikkeld. De overledene wordt met een opbaarplank, een plank met handvatten waarop de overledene op ligt, naar de rustplaats gebracht. De contouren van de overledene blijven goed zichtbaar in een lijkwade, waardoor een afscheid voor een nabestaande intiemer aan kan voelen.

De kosten van een grafkist of opbaarplank

Een rouwkist of opbaarplank kan variëren in kosten afhankelijk van het gekozen materiaal en de mate van bewerking. Uitgekozen kisten en opbaarplanken worden door uitvaartverzorgers met het ‘Eerlijke-Uitvaarten’-predicaat tegen inkoopprijzen doorberekend. Dus zonder toeslagen. Zodoende betaalt u altijd een eerlijke prijs voor de gekozen rouwkist of opbaarplank.

Wilt u meer weten over rouwkisten of opbaarplanken? 

Neem contact met ons op