Partner worden?
Logo Eerlijke Uitvaarten
Wat kost een uitvaart? | Eerlijke Uitvaarten

Wat kost een uitvaart?

De kosten van een uitvaart kunnen hoog oplopen. Op de vraag “Wat kost een uitvaart” is geen eenduidig antwoord te geven. De gemiddelde kosten van een uitvaart liggen tussen de €6.000 en €10.000. De kosten zijn afhankelijk van de persoonlijke wensen en de uitvaartverzorger. De tarieven lopen namelijk behoorlijk uiteen. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is betaalt u een bij Eerlijke Uitvaarten aangesloten uitvaartverzorger een vast aannametarief voor de totale uitvaart. Voor alles dat wordt ingekocht betaalt u de inkoopprijs. Dus zonder winstmarge. Dat is wel zo eerlijk. Zo hoeft een mooi, liefdevol en waardig afscheid niet duur te zijn. 

Verschillende kosten uitvaart

Naast het vaste aannametarief bestaan de kosten van een uitvaart dus uit de inkoopprijzen van de producten en diensten. De uitvaartkosten zijn onder te verdelen in basis uitvaartkosten, uitvaartkosten voor de plechtigheid en bijkomende uitvaartkosten.

Basis uitvaartkosten

Hieronder vallen de uitvaartkosten voor de opbaring, rouwkist (of opbaarplank) en het rouwvervoer. De kosten van de opbaring zijn afhankelijk van de conditie van het lichaam en de wensen van de overledene en nabestaanden. Een elektrische koelplaat is de meest gebruikte methode. Maar een thanatopraxie behandeling, het gebruik van graszoden of het gebruik van Bio-Sac 200 is ook mogelijk. U leest hier meer over de verschillende methodes van opbaring

De kosten van een rouwkist of opbaarplank zijn afhankelijk van het materiaal en de afwerking. Voor een basiskist betaalt u een stuk minder dan voor een luxe kist. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is betaalt u bij een bij Eerlijke Uitvaarten aangesloten uitvaartverzorger geen winstmarge over de inkoopprijs van de kist of opbaarplank.  

Het rouwvervoer is het vervoer van de overledene naar het rouwcentrum, de kerk, het woonhuis, de begraafplaats of het crematorium. De kosten zijn afhankelijk van het vervoermiddel, het soort vervoer en het tijdstip. Er zijn twee soorten vervoer: vervoer voorafgaand aan de uitvaart (de overbrenging) of vervoer naar de laatste rustplaats tijdens de uitvaart zelf (staatsierit). De staatsierit is doorgaans duurder omdat er vaak een mooie, luxe rouwauto voor wordt gebruikt of misschien zelfs een rouwkoets met paarden. Ook de kosten van het vervoer worden door een bij Eerlijke Uitvaarten aangesloten uitvaartverzorger een-op-een doorberekend, zonder winstmarge. De uitvaartverzorger kan u een indicatie van de kosten geven. 

Uitvaartkosten voor de plechtigheid

Hieronder vallen de kosten voor de rouwkaarten, plechtigheid, condoleance, begrafenis of crematie. Er is van alles mogelijk betreffende de opmaak en de boodschap op de rouwkaart. U betaalt voor het ontwerpen, zetten, drukken en de afwerking van de rouwkaart, de enveloppen, rouwzegels en de verzendsets. Een uitvaartverzorger kan een goede inschatting maken van de te verwachte kosten. Onthoud dat een kleine hoeveelheid kaarten relatief duurder is dan een grote hoeveelheid. 

De kosten van de plechtigheid zijn afhankelijk van de locatie, de eventuele catering, bloemen en verdere invulling. Dat geldt ook voor de condoleance. Voor wat betreft de kosten van een begrafenis of crematie kunt u ervan uitgaan dat begrafenis kosten hoger zijn dan kosten van een crematie. Dat heeft te maken met grafrechten, de kosten voor het openen en sluiten van het graf en het plaatsen van een gedenkteken. De prijs van een crematie wordt bepaald door het crematorium. Een uitvaartverzorger kan u meer vertellen over zowel begrafenis kosten als de kosten van een crematie

Bijkomende uitvaartkosten

De bijkomende uitvaartkosten zijn afhankelijk van de uitvaartwensen van de overledene en nabestaanden. Denk aan een rouwadvertentie, luxe kist, meer bloemen, uitgebreide catering, een extra grote groep genodigden of het laten luiden van de kerkklok. Deze wensen en keuzes beïnvloeden de totale kosten van de uitvaart.

Persoonlijk contact over de kosten van een uitvaart

Op de vraag “Wat kost een uitvaart?” heeft u nu gedeeltelijk een antwoord. Gemiddeld tussen de €6.000 en €10.000. Wij adviseren u om in gesprek te gaan met een uitvaartverzorger om nog meer te weten te komen over de kosten van een uitvaart. Natuurlijk zijn de uiteindelijke uitvaart kosten ook afhankelijk van uw uitvaartverzekering. Een uitvaartverzorger kan u meer inzicht geven in de uitvaartkosten, het verzekerde bedrag en indien gewenst een offerte maken. Zo worden al uw vragen beantwoord en komt u niet voor verrassingen te staan. 

Vind een uitvaartverzorger in uw regio