Partner worden?
Logo Eerlijke Uitvaarten

Opbaring

De kosten van het opbaren bepalen voor een deel de uitvaartkosten. De vraag is dan ook hoe en waar de opbaring moet plaatsvinden. De keuzes hierin worden bepaald door de wensen van de nabestaanden of van de overledene als hier iets over bekend is. Maar soms bepaalt noodzaak de keuzes. Dit is dan afhankelijk van de conditie van de overledene.

De locatie van het opbaren

In principe kan een opbaring overal plaatsvinden. Er is natuurlijk wel toestemming nodig van degene die de locatie beheert. Soms wordt iemand opgebaard op de plek waar hij gewerkt heeft, vrijwilligerswerk heeft gedaan of een mooie herinnering aan heeft. Maar er zijn ook overledenen die tot aan de uitvaart in de koeling van een rouwcentrum liggen. De meest gebruikelijke plekken voor het opbaren zijn:

  • Thuis op bed met een bedkoeling
  • Thuis in een rouwkist met kistkoeling
  • In een rouwcentrum in een rouwkist met kistkoeling

Het lichaam goed houden tijdens het opbaren

Er zijn verschillende mogelijkheden om het lichaam zo lang mogelijk goed te houden voor opbaring. De conditie van het lichaam van de overledene, de wensen van de nabestaanden en het kostenplaatje spelen een rol bij het kiezen van de beste wijze om het lichaam goed te houden. Laat u hierover daarom altijd goed adviseren. De volgende methodes kunnen bij het opbaren toegepast worden.

  • Elektrische koelplaat

De meest gebruikte methode is het lichaam goed koelen met een elektrische koelplaat. Hierbij plaatst men een koeling op het bed waarop de overledene ligt. Maar als de overledene al in de kist is gelegd, plaatst men een koelplaat onder de kist. Het voordeel van het elektrisch koelen is dat het lichaam gelijkmatig gekoeld wordt, waardoor de kans kleiner is dat een kist vroegtijdig gesloten moet worden doordat het ontbindingsproces vroegtijdig intreedt.

  • De thanatopraxie behandeling

Een andere manier van conserveren is de thanatopraxiebehandeling, een lichte vorm van balseming. Lichaamssappen worden vervangen door een speciale vloeistof. Hierdoor behoudt het lichaam de natuurlijke kleur tot aan de uitvaart. Voor veel nabestaanden maakt dit het afscheid nemen minder confronterend. Het voordeel van balseming is dat er geen koelinstallatie meer nodig is, omdat het lichaam op kamertemperatuur opgebaard kan worden, waardoor u bijvoorbeeld geen motorgeruis meer hebt in de opbaarruimte.

  • Gebruik van graszoden

Een alternatieve manier om het lichaam te conserveren is het koelen met graszoden. Hierbij worden graszoden onder de kist gelegd. Deze worden besprenkeld met vloeibaar silicium en een rozemarijn-extract. Het gras in combinatie met besprenkelen zorgt ervoor dat er warmte onttrokken wordt aan de omgeving en de oppervlakte. Het mooie aan het gebruik van graszoden is dat het aanzicht van de opbaring mooi opgefleurd wordt. Het gras kan bijvoorbeeld met bloemen of mos verder aangekleed worden. In combinatie met een lijkwade geeft een opbaring met graszoden een rustig beeld, wat voor het afscheid nemen prettiger aanvoelt.

  • De Bio-Sac 200

Een andere methode is het gebruik van Bio-Sac 200. Deze natuurlijke methode met zakjes gevuld met actieve koolstof en geïmpregneerde klei zorgt ervoor dat de overledene niet te snel afkoelt en de natuurlijke kleur behouden wordt. Door deze meer natuurlijke uitstraling kan het afscheid nemen voor de nabestaanden prettiger aanvoelen, omdat het lijkt alsof de overledene ‘enkel’ aan het slapen is. Zonder het gebrom van een koelplaat kan er rustig afscheid genomen worden van uw dierbare.  

Wilt u meer weten over opbaren? 

Neem contact met ons op