Partner worden?
Logo Eerlijke Uitvaarten

Begrafenis

Het komt regelmatig voor dat mensen voor hun overlijden kenbaar maken aan hun naasten of ze begraven of gecremeerd willen worden. Toch kan het voorkomen dat die keuze bij de nabestaanden ligt. Voor het maken van de juiste keuze is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er komt kijken bij het regelen van een begrafenis en met welke kosten u rekening kan houden. 

Begrafenis regelen

Als een naaste komt te overlijden, is dat een emotioneel moment. Er komt op zo’n moment veel op u als nabestaande af. Voor het regelen van de uitvaart is het belangrijk dat er een aantal zaken geregeld worden. Zo is het belangrijk om de wensen van de overledenen in kaart te brengen, te weten of en waar er een uitvaartverzekering is afgesloten en een adressenlijst op te stellen voor de rouwkaarten. Uiteraard zijn de aangesloten uitvaartverzorgers van Eerlijke Uitvaarten er om u daarin te ondersteunen. 

Kosten begrafenis 

Bij een begrafenis moet u rekening houden met een aantal kosten. Zo zijn er kosten verbonden aan een plek op een begraafplaats, ook wel grafrechten genoemd. Deze kosten verschillen sterk per gemeente. Daarnaast zijn er kosten verbonden aan het begraven worden, doordat medewerkers een graf moeten openen en sluiten. Of er gekozen wordt voor een gedenksteen heeft ook invloed op de kosten van de begrafenis.

Grafrechten

Om een plek op een begraafplaats te mogen gebruiken, huurt u een stukje grond voor een bepaalde tijd. Dit wordt een grafrecht genoemd. De duur en de kosten van het grafrecht verschillen per gemeente. Nadat de eerste huurperiode is afgelopen, is het vaak mogelijk om de grafrechten te verlengen met bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar. Het is belangrijk om daar als nabestaanden op tijd over na te denken. 

Grafsteen, grafmonument of grafzerk? 

Een van de redenen om voor een begrafenis te kiezen is het creëren van een plek voor de nabestaanden om de overledene te herdenken. Om een mooie plek van het graf te maken, kan er een gedenkteken op het graf geplaatst worden. Dit kan in de vorm van een grafsteen, een grafmonument of een grafzerk. 

Ook al worden de termen regelmatig als synoniemen gebruikt, toch worden er andere gedenktekens mee bedoeld. Een grafsteen is een staande steen, gemaakt van (natuur)steen. Bij een grafmonument wordt er een letterplaat (het staande gedeelte) gecombineerd met een liggende gedeelte, wat het graf bedekt. Hiervoor kunnen diverse materialen gebruikt worden, zoals glas of cortenstaal. Kiest u voor een grafzerk, dan wordt het graf met een lange, liggende plaat bedekt. Een staande letterplaat is geen onderdeel van een grafzerk. 

Kortom: er is veel mogelijk met betrekking tot gedenktekens. Welke keuze er gemaakt wordt, heeft invloed op de kosten van de begrafenis. Houdt er rekening mee dat deze kosten meestal niet zijn meeverzekerd

Wilt u meer weten over een begrafenis?

Neem contact met ons op