Partner worden?
Logo Eerlijke Uitvaarten

Condoleance

Een manier om medeleven te tonen aan nabestaanden met het verlies van een dierbare is via een condoleance. Er zijn meerdere mogelijkheden om een moment voor condoleren te organiseren. Verdere invulling van de condoleance kan geheel naar eigen wens uitgezocht worden.

Het moment van condoleance

Een condoleance vindt vaak plaats vlak voor of na de crematie of begrafenis. Vaak drinkt men na de crematie of begrafenis een kopje koffie in het rouwcentrum en hebben mensen daar de gelegenheid om de nabestaanden te condoleren. Regelmatig kiest men voor een condoleance aan de vooravond van de dag van de uitvaart. Dat is dan meestal op de plek waar de overledene ook is, wat familieleden, vrienden en kennissen de mogelijkheid biedt om afscheid te kunnen nemen.

Condoleanceregister

Tijdens het condoleren is er vaak ook een condoleanceregister aanwezig. Hierin kunnen belangstellenden een persoonlijke boodschap met naam en adres noteren. Dit register overhandigt de uitvaartverzorger na de uitvaart aan de nabestaanden. Vaak heeft een uitvaartverzorger zijn eigen condoleanceregister, maar er zijn ook condoleanceregisters elders verkrijgbaar. U hebt hierin vrije keuze.

Online condoleance

Een andere mogelijkheid voor u is om gebruik te maken van een online condoleanceregister. Mensen die hun medeleven willen betuigen kunnen dat op deze manier doen, ook als zij niet de mogelijkheid hebben om het afscheid bij te wonen. Er zijn verschillende platformen beschikbaar die gratis de mogelijkheid geven om een online condoleanceregister te openen.

Condoleance anders aankleden

Waar de meeste condoleances qua opzet sober zijn, is er een groeiende trend om het condoleren van het overlijden luchtiger aan te kleden. Een condoleance met borrelhapjes en witte wijn is bijvoorbeeld steeds minder vreemd. Meer en meer wordt het leven van de overledene gevierd in plaats van dat er enkel om zijn of haar dood wordt getreurd. Onderaan de streep houdt het in dat u helemaal vrij bent om uw condoleance zelf in te vullen.

Wilt u meer weten over de condoleance?

Neem contact met ons op