Partner worden?
Logo Eerlijke Uitvaarten

Crematie

Begraven of gecremeerd worden? De meeste mensen hebben een voorkeur en bespreken deze met hun naasten. Toch kan het voorkomen dat deze keuze bij de nabestaanden komt te liggen. Voor het maken van de juiste keuze is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er komt kijken bij het regelen van een crematie en met welke kosten u rekening kan houden.  

Crematie regelen

Als een naaste komt te overlijden, is dat een emotioneel moment. Er komt op zo’n moment veel op u als nabestaande af. Voor het regelen van de uitvaart is het belangrijk dat er een aantal zaken geregeld worden. Zo is het belangrijk om de wensen van de overledenen in kaart te brengen, te weten of en waar er een uitvaartverzekering is afgesloten en een adressenlijst op te stellen voor de rouwkaarten. Uiteraard zijn de aangesloten uitvaartverzorgers van Eerlijke Uitvaarten er om u daarin te ondersteunen. 

Kosten crematie

Een crematie is meestal goedkoper dan een begrafenis. Bij een begrafenis heeft u te maken met grafkosten, zoals grafrechten en het plaatsen van een gedenkteken. Deze kosten worden niet gemaakt bij een crematie. De prijs van een crematie wordt per crematorium bepaald. Heeft u meerdere crematoria in uw buurt, dan raden wij u aan om bij verschillende partijen een prijs op te vragen. Uw uitvaartverzorger kan u over de verschillen in prijzen en dienstverlening adviseren.

De crematie zelf

De meeste crematoria hanteren diverse tarieven voor een crematie. De goedkoopste optie is een technische crematie. Bij een technische crematie is geen publiek aanwezig. De crematie wordt in de rustige uren van het crematorium uitgevoerd. Sommige crematoria bieden de mogelijkheid dat de familie de overledene afgeeft en bij de invoer in de oven aanwezig is. 

Bij zo goed als alle crematoria is het mogelijk om een crematie met plechtigheid te regelen. In dat geval huurt u de aula en de koffiekamer, met eventueel catering erbij. Hoe deze plechtigheid eruit komt te zien, is geheel aan u. Bekijk hier met welke bijkomende kosten u rekening kan houden. 

De asbestemming

Een crematorium is verplicht de as minimaal een maand te bewaren. Daarna kan de as worden vrijgegeven. Meestal bewaart een crematorium de as een half jaar. Tijdens deze periode kunnen de nabestaanden nadenken over wat ze uiteindelijk met de as willen doen. Wil men dat het crematorium de as langer bewaart dan afgesproken, dan zijn daar kosten aan verbonden. Bij sommige crematoria zijn de kosten van de asbestemming bij de kosten van de crematie inbegrepen.

Het bewaren van de as

Er zijn verschillende keuzes die u kunt maken met betrekking tot de bestemming van de as. Zo is het onder andere mogelijk om de as te verwerken in een mooi sieraad, uit te strooien of te plaatsen in een urn. Hoe u de as bewaart, is geheel aan u. 

Wilt u meer weten over een crematie?

Neem contact met ons op