Partner worden?
Logo Eerlijke Uitvaarten
Rouw bij kinderen | Eerlijke Uitvaarten

Rouw bij kinderen

Eerder schreven we al een blog over rouwverwerking bij volwassenen. Rouw bij kinderen is, net als bij volwassenen, heel normaal. Alleen rouwen ze vaak op een hele andere manier. Natuurlijk hoopt u dat uw kinderen niet op jonge leeftijd al geconfronteerd wordt met de dood. Maar als het wel gebeurt dan is het goed om te weten hoe uw kinderen rouwen. Zo voorkomt u verwarring bij uzelf, kunt u uw kind steunen en kunt u hem of haar helpen om te leren leven met de nieuwe situatie.

Kinderen rouwen en verwerken verdriet anders dan volwassenen

Rouwen is een natuurlijk proces en iedereen beleeft het op zijn of haar eigen manier. Het proces van rouw is bij kinderen opgedeeld in kleine stukjes. Het ene moment kan het kind veel verdriet hebben en het andere moment is hij/zij weer rustig of maakt zelfs plezier. Emoties wisselen elkaar af. Verdriet, boosheid en verwarring. Maar deze emoties komen niet altijd op dezelfde manier tot uiting als bij volwassenen. Het is dus niet zo dat als een kind verdriet heeft, dat hij of zij moet huilen. Een kind kan ook opvallend lief zijn, onrustig, boos of zelfs agressief. Deze emoties kunnen elkaar ook afwisselen en het kan ook zo zijn dat kinderen tussendoor ineens weer heel vrolijk zijn. Kinderen rouwen namelijk niet continu.

Het kan ook gebeuren dat een kind erg stil is en het verdriet weg stopt om zijn/haar ouders te ontlasten en beschermen. Het verdriet komt later vaak alsnog naar buiten. Dat kan verwarrend zijn voor ouders. Het is niet helemaal te voorkomen dat een kind zijn/haar verdriet weg stopt, maar door zelf emoties te durven tonen, over de overledene te praten en herinneringen op te halen merkt het kind dat het oké is om je gevoelens te uiten. Natuurlijk moet dit wel een beetje gedoseerd worden om te voorkomen dat een kind het gevoel krijgt dat zijn/haar ouders het verdriet niet aan kunnen. Een kind mag best weten dat het moeilijk en verdrietig is. Maar het is ook belangrijk om te vertellen dat het beter wordt, ook al voelt dat nu misschien nog niet zo.

Uit uw kind zijn/haar gevoelens niet? Raak dan niet in paniek en accepteer het. Elk kind rouwt op een andere manier. Volwassenen overigens ook. De één toont veel emotie en heeft behoefte aan een gesprek. De ander toont weinig emotie, rouwt in stilte en heeft enkel een arm om zich heen nodig.

Help uw kind om te leren gaan met rouw en verlies

U kan uw kind op verschillende manieren helpen om om te leren gaan met rouw en verlies:

  1. Zoals eerder in dit artikel al benoemd: durf uw eigen emoties te tonen in het bijzijn van uw kind. Zo geeft u aan dat het oké is om gevoelens te uiten.
  2. Betrek uw kind bij de uitvaart. Vertel wat er komen gaat en als uw kind vragen heeft, ga er dan over in gesprek. Misschien wil uw kind ook een klein taakje uitvoeren tijdens de uitvaart? Dit is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd, het type kind en de emotionele gesteldheid. Dit kan u als ouder het beste aanvoelen. Bespreek de optie vervolgens met uw kind, en laat vooral merken dat het niet hoeft als hij/zij zich hier niet prettig bij voelt.
  3. Heb begrip voor heftige emoties. Maar geef ook aan wat de grens is.
  4. Pak het leven zo snel mogelijk weer op. Het vertrouwde ritme en de structuur geven houvast en rust.
  5. Haal herinneringen op. Uw kind kan dan tot het besef komen dat de overledene niet helemaal ‘verdwijnt’. U kan herinneringen ophalen door er simpelweg over te praten. Maar u kan ook video’s of foto’s bekijken, een fotoboek maken, een tekening of een ander knutselwerkje.
  6. U kan ook samen met uw kind een boek lezen of een filmpje over rouw en verlies kijken. Leuke boeken (voor kleine kinderen) zijn bijvoorbeeld ‘lieve oma pluis’, ‘een boom vol herinneringen’ en ‘dat is heel wat voor een kat’. Leuke filmpjes zijn ‘opa en kleine beer‘ en ‘ik wil bij jou zijn’. Voor oudere kinderen (tieners) zijn de boeken ‘verder zonder jou’ en ‘leven zonder ouders’ en de film ‘the fault in our stars’ (bekijk hier de trailer) aanraders. Op de website in-de-wolken.nl staan ook interessante boeken over rouw en verlies. Niet alleen voor tieners, maar ook voor jonge kinderen (in de leeftijd van 0 tot 4 jaar en 4 tot 12 jaar) en volwassenen.

Rouw bij kinderen | Eerlijke Uitvaarten

Eerlijke uitvaartverzorgers kunnen hulp bieden

In algemene zin zijn alle bij Eerlijke Uitvaarten aangesloten uitvaartverzorgers goed met kinderen en een aantal van hen hebben zich ook echt verdiept in de omgang met rouwende kinderen. Bent u benieuwd wat eerlijke uitvaartverzorgers voor u en uw kind(eren) kunnen betekenen? Zoek dan een Eerlijke Uitvaartverzorger bij u in de buurt en neem gerust vrijblijvend contact met ze op.

Vind een uitvaartverzorger in uw regio

Professionele hulp inschakelen

Houdt het verdriet van uw kind lange tijd aan? Of heeft uw kind er zo veel last van dat het dagelijkse leven (naar school gaan, plezier maken met vriendjes en vriendinnetjes, een hobby uitvoeren of sport beoefenen) niet opgepakt kan worden? Overweeg dan om de hulp van een professional in te schakelen (therapeut of psycholoog). Blijf niet alleen met het verdriet en de zorgen zitten.