Cremeren

Cremeren

Het crematorium brengt u verschillende kosten in rekening

Het komt vaak voor dat mensen voor hun overlijden al kenbaar maken aan hun naasten wat zij graag willen: begraven of cremeren. Toch komt het zo nu en dan voor dat die keuze bij de nabestaanden ligt. Voor het maken van de juiste keuze is het goed om op de hoogte te zijn van de kosten en de verschillen. De kosten van een crematie hangen vooral af van het crematorium dat u kiest. 

Kosten crematie

Bij een crematie heeft u niet te maken met grafkosten. Daarom is een crematie vaak goedkoper dan een begrafenis. De prijs wordt per crematorium bepaald. Als u meerdere crematoria in uw buurt heeft, kunt u kiezen. Uw uitvaartverzorger kan u over de verschillen in prijzen en dienstverlening adviseren.

De crematie zelf

De meeste crematoria hebben meerdere tarieven hiervoor. De goedkoopste is de technische crematie. Hierbij is geen publiek aanwezig. De crematie is dan in de rustige uren van het crematorium. Sommige crematoria bieden de mogelijkheid dat de familie de overledene afgeeft en bij de invoer in de oven aanwezig is. En bij bijna alle crematoria kunt u een crematie met plechtigheid bestellen. In dat geval huurt u ook de aula en de koffiekamer.

De asbestemming

Een crematie kunt u zo persoonlijk maken als u zelf wilt. Zo zijn er bijvoorbeeld veel keuzes die u kunt maken met betrekking tot de asbestemming. Maakt u een sieraad van de as, strooit u het uit of plaatst u de as in een mooie urn?

Een crematorium is verplicht de as minimaal een maand te bewaren. Daarna kan de as worden vrijgegeven. Meestal bewaart men de as een half jaar. In dat halve jaar kunnen de nabestaanden nadenken over wat ze uiteindelijk met de as willen doen. Wil men dat het crematorium de as langer bewaart dan afgesproken, kost dat natuurlijk extra geld. Bij sommige crematoria zijn de kosten van de asbestemming bij de kosten van de crematie inbegrepen.

Meer weten over Cremeren?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.