De opbaring

De opbaring

Soms bepaalt noodzaak de keuzes

De kosten van de opbaring bepalen voor een deel de uitvaartkosten. De vraag is dan ook hoe en waar de opbaring moet plaatsvinden.

De keuzes hierin worden bepaald door de wensen van de nabestaanden of van de overledene als die hier iets over gezegd heeft. Maar soms bepaalt noodzaak de keuzes. Dit is dan afhankelijk van de conditie van de overledene.

Dit zijn de meest gebruikelijke manieren van opbaren:

– Thuis, op bed met een bedkoeling
– Thuis, in een rouwkist met een kistkoeling
– In een rouwcentrum, in een rouwkist met een kistkoeling

Opbaarlocatie

In principe kan een opbaring overal plaatsvinden. Er is natuurlijk wel toestemming nodig van degene die de locatie beheert. Soms wordt iemand opgebaard op de plek waar hij gewerkt heeft, vrijwilligerswerk heeft gedaan of een mooie herinnering aan heeft. Maar er zijn ook overledenen die tot aan de uitvaart in de koeling van een rouwcentrum liggen. Niets is gek en alles is mogelijk.

Lichaam goed houden

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de opbaring, om het lichaam zo lang mogelijk goed te houden.De meest gebruikte methode is het lichaam goed koelen met een elektrische koelplaat. Hierbij plaatst men een koeling op het bed waarop de overledene ligt. Maar als de overledene al in de kist is gelegd, plaatst men een koelplaat onder de kist.

Een andere manier van conserveren is de thanatopraxiebehandeling. Hierbij krijgt de overledene een conserverende vloeistof ingespoten. Hierdoor kan het lichaam meestal zonder koeling tot aan de uitvaart mooi gehouden worden. Ook hier speelt de conditie van het lichaam een belangrijke rol. De uitvaartverzorger kan hierbij adviseren.

Tenslotte zijn er nog alternatieve manieren om het lichaam te conserveren. Zo is er koelen met graszoden. Hierbij worden graszoden onder de kist gelegd. Deze besprenkelt men met vloeibaar silicium en een rozemarijn-extract. Dit moet zorgen voor een koel klimaat. Soms ondersteunt men dit met cool packs.

Of de BioSac 200. De overledene stoot gassen en organische stoffen uit waarin bacteriën leven. Deze bacteriën zetten de achteruitgang van het lichaam in werking. De Bio-Sac 200, van actieve koolstof en geïmpregneerde klei, absorbeert gassen en stoffen waardoor dit proces vertraagt.

Er zijn dus verschillende manieren om het lichaam goed te houden. De conditie van het lichaam en de wensen van de nabestaanden bepalen de uiteindelijke keuze. En aan alles hangt een ander kostenplaatje. Laat u hierover goed adviseren.

Wilt u meer weten over opbaring?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.