Partner worden?
Logo Eerlijke Uitvaarten

Afscheid nemen in tijden van corona

Afscheid nemen van een dierbare is altijd moeilijk. Corona zet onze wereld helemaal op z’n kop. Alles verloopt tijdens het coronavirus anders dan we gewend zijn. Een arm om iemand heen slaan kan nu niet zo makkelijk en plechtigheden vinden plaats in kleine kring. Wat betekent het voor u als een dierbare overlijdt in deze tijden? Eerlijke Uitvaarten heeft de belangrijkste maatregelen op een rijtje gezet.

Hoeveel mensen mogen aanwezig zijn bij een uitvaart?

Bij een uitvaart mogen maximaal 30 personen bij elkaar zijn onder de voorwaarde dat er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden en alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het corona-virus in acht worden genomen. Het is helaas ook niet mogelijk om koffie en thee te schenken na de uitvaart. Het aantal van 30 is inclusief het uitvaartpersoneel (uitvaartleider, geestelijke en begraafplaatsbeheerder). U kunt ervoor kiezen om mensen online mee te laten kijken naar de uitvaartdienst via een beveiligde livestream. Ook is het mogelijk om later, zodra de situatie het weer toelaat, een herinneringsbijeenkomst te organiseren voor uw overleden dierbare.

Contact met de uitvaartverzorger

In deze tijden kan het ook voorkomen dat het contact met de uitvaartverzorger anders is. Normaal gesproken komt deze bij de nabestaanden langs om het afscheid samen te regelen. Tijdens de coronacrisis kan dat helaas niet altijd. Zo kan het zijn dat uw uitvaartverzorger het afscheid digitaal met u doorneemt. Mocht dat voor u niet mogelijk zijn, dan worden er natuurlijk alternatieven besproken.

Wettelijke termijn begraven en cremeren

Een begrafenis of crematie moet wettelijk gezien na 36 uur en uiterlijk op de 6e werkdag na het overlijden plaatsvinden. Vanwege het grote aantal overledene in bepaalde gebieden wordt deze termijn niet overal gehaald op dit moment. Mocht er zich lokaal echt een capaciteitsprobleem voordoen, dan kan de betreffende gemeente daar maatregelen voor nemen. Zo kan er worden besloten dat begraafplaatsen of crematoria ook op zon- en feestdagen of in de avonduren geopend zijn of dat er een afwijkende termijn wordt ingesteld voor uitvaarten.

Opbaring tijdens coronavirus

In principe kan een opbaring overal plaatsvinden. Ook tijdens het coronavirus. Er is geen bezwaar voor het opbaren van een dierbare thuis. De kans dat u besmet wordt door iemand die overleden is aan het coronavirus is klein. Covid-19 is een nieuw en onbekend virus, dus veel informatie is er helaas nog niet. Uit onderzoek naar soortgelijke virussen blijkt dat het virus niet lang meer aanwezig is na het overlijden van een patiënt. Besmetting kan dan bovendien alleen nog voorkomen door slechte handhygiëne en het niet dragen van bescherming. Daarom is het van belang dat u rekening houdt met de richtlijnen van het RIVM en de gebruikelijke hygiëne in acht neemt. Dus was na handcontact met de overledene gelijk uw handen.

Uitvaartverzekering bij overlijden door corona

Een overlijden door corona of een vermoedelijk overlijden door corona is en blijft gewoon gedekt door de uitvaartverzekering. Hierbij maakt het niet uit of je in een risicogebied bent geweest. Bel na vaststelling van het overlijden eerst de uitvaartverzorger naar uw keuze. Deze neemt vervolgens contact op met uw verzekeringsmaatschappij.

Medeleven betuigen tijdens coronacrisis

Normaal gesproken betuigt u uw medeleven bij een overleden tijdens de dienst of het condoleren. In tijden van corona is het geven van een hand of knuffel echter geen goed idee. Wilt u toch graag uw medeleven betuigen aan de nabestaanden? Vervang een omhelzing door een hand op het hart of een knik. Eventueel kunt u de nabestaanden online of via de telefoon spreken. Begrafenissen en crematies worden in besloten kring gehouden. Wel kunt u informeren naar de mogelijkheid om de plechtigheid digitaal te volgen.

Heeft u verder nog een vraag over het regelen van een uitvaart in tijden van corona of bent u op zoek naar een Eerlijke Uitvaartverzorger ? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op