Partner worden?
Logo Eerlijke Uitvaarten

Hoe kan ik mijn uitvaartwensen vastleggen?

De dood komt vaak onverwacht. Ook al denkt u waarschijnlijk liever niet na over uw eigen dood, kan het wel verstandig zijn om eens te bedenken wat uw uitvaartwensen zijn. Dit brengt niet alleen voordelen voor u mee, maar vooral ook voor uw nabestaanden. Het vastleggen van uw uitvaartwensen geeft hen een houvast. Zij willen natuurlijk een mooi afscheid organiseren en het liefst zoals u het zelf zou hebben gewild. Wij vertellen u in dit artikel meer over de voordelen van het vastleggen van uitvaartwensen én de manieren waarop u dit kunt doen.

Voordelen van het vastleggen van uitvaartwensen

Het is een onderwerp dat niet vaak ter sprake komt. Uw eigen uitvaart. Er komt ten tijde van overlijden veel op nabestaanden af. Met vastgelegde uitvaartwensen kunnen keuzes sneller worden gemaakt en kunnen nabestaanden aan uw laatste wensen tegemoetkomen. Een ander voordeel van het vastleggen van uw uitvaartwensen is dat u zelf de controle heeft over uw eigen uitvaart. U kunt al uw wensen vast laten leggen. Heeft u al een specifieke uitvaartverzorger in uw hoofd? Dan kunt u dat noteren. Kiest u voor een crematie of begrafenis? Belangrijke elementen voor nabestaanden om te weten. Verder kunt u nog keuzes maken op het gebied van de opbaring, rouwkaarten, rouwadvertenties, rouwkisten, rouwvervoer en natuurlijk de plechtigheid. Zo bepaalt u zelf hoe u herinnerd wilt worden. Ook krijgt u gelijk inzicht in de uitvaartkosten. Zo kunt u alvast een bedrag reserveren of een (extra) verzekering afsluiten.

Manieren om uw uitvaartwensen vast te leggen

Er zijn verschillende methodes om uw uitvaartwensen vast te laten leggen. Sommige uitvaartverzorgers bieden de mogelijkheid om uw wensen online vast te leggen. Verder kunt u een wensenboekje aanschaffen waarin u al uw wensen op papier kunt zetten. Via Pinterest kunt u uw wensen ten aanzien van uw uitvaart in beelden uitdrukken. Verder zijn er nog een aantal manieren om uitvaartwensen door te geven. Zo kunt u dat bijvoorbeeld doen in een testament, codicil, wilsbeschikking of een voorbespreking.

Testament

In een testament regelt u alles met betrekking tot uw nalatenschap. Dit moet verplicht worden ondertekend bij een notaris, omdat het rechtsgeldig moet zijn. De meeste mensen weten echter niet dat uitvaartwensen ook in een testament opgeslagen kunnen worden. Naast het ‘gewone’ testament is er nog een levenstestament. Deze omvat zaken die u wilt vastleggen voor het geval u op een gegeven moment niet meer zelfstandig in staat bent om beslissingen te nemen. In een levenstestament kunt u ook uw wensen voor de uitvaart vast laten leggen.

Codicil

Een codicil is een persoonlijk testament: geschikt om vast te leggen wie uw sieraden, meubels en kleding krijgen als u komt te overlijden. Ook is het mogelijk om in het codicil uw uitvaartwensen kenbaar te maken. Als u een codicil zelf ondertekent en er een datum op zet, dan heeft een codicil dezelfde rechtsgeldigheid als een testament.

Wilsbeschikking

Naast het testament en codicil is het ook nog mogelijk om uw uitvaartwensen vast te leggen in een wilsbeschikking. Dit is een document waarin staat wat uw wensen zijn rondom uw behandeling of levenseinde. Zo kunt u in een wilsbeschikking bijvoorbeeld vastleggen of u wel of niet gereanimeerd wilt worden. In tegenstelling tot een testament is het niet mogelijk om met een wilsverklaring ook uw financiën en onroerend goed te verdelen. Wel kunt u in uw wilsbeschikking ook uw wensen met betrekking tot uw uitvaart opnemen.

Voorbespreking

U kunt er ook voor kiezen om uw uitvaartwensen alvast vast te laten leggen bij een uitvaartverzorger. Dit doet u dan in een voorbespreking. Hiervoor kunt u gerust een afspraak maken bij een uitvaartverzorger naar keuze. Wij kunnen u hierover adviseren.

Uw uitvaartwensen vastleggen?

Wilt u uw uitvaartwensen laten vastleggen? Of wilt u nog advies over bepaalde zaken? Wij helpen u graag. In een voorbespreking adviseren wij u uitgebreid over de mogelijkheden. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, rekent een Eerlijke Uitvaarten-uitvaartverzorger één tarief voor zijn of haar complete dienstverlening. De rest is tegen diens inkoopprijzen. Zo bent u er zeker van dat u een eerlijke prijs betaald voor uw uitvaart.

Neem contact met ons op