Verzekeringen

Wel of niet verzekerd?

U bent er vrij in om de uitvaartverzorger te kiezen die u graag wilt hebben

U zit niet vast aan de uitvaartverzorgers van de verzekeringsmaatschappij, al laten ze u dat natuurlijk graag geloven. Bel daarom na vaststelling van het overlijden niet eerst met de verzekeringsmaatschappij maar bel als eerste de uitvaartverzorger van uw keuze. Deze neemt dan contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Veel mensen hebben een uitvaartverzekering maar sommigen ook niet. We beschrijven hieronder beide gevallen.

> Er is een uitvaartverzekering

Er is wel een verzekering. Dat betekent dat er een natura-verzekering is, een kapitaal-verzekering, een combinatie van beiden of een natura-sommenverzekering. In alle gevallen mag je zelf bepalen wie de uitvaart verzorgt. Je zit nooit aan een uitvaartverzorger vast omdat je ergens verzekerd bent.

Natura-verzekering

Bij een natura-verzekering bent je verzekerd van een pakket diensten. In een natura-pakket zit weinig ruimte voor verschuivingen. Wilt je iets niet dan levert dat weinig op maar wilt u iets extra’s dan betaalt u daar ook voor.

Een gemiddelde natura-pakket-verzekerde betaalt bij een uitvaart zo’n €1000,- bij. In een kwart van de gevallen zelfs €2500,-. Vooral bij begrafenissen is het opletten. Een natura-verzekering dekt vaak niet (volledig) de grafkosten. Een grafmonument is nog minder vaak meeverzekerd. Een natura-verzekering kan ook altijd uitbetaald worden in geld. De verzekeringsmaatschappij kan aangeven welke bedrag er voor uw verzekering staat.

Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering krijg je een bedrag uitbetaald. Hiermee kunt je (een deel van) de uitvaart betalen. Dit natuurlijk afhankelijk van het verzekerde bedrag. Het totale bedrag hoeft niet aan de uitvaart besteed te worden. Ook bij een kapitaalverzekering is het verstandig deze te indexeren. Zo verklein je het risico dat je uiteindelijk moet bijbetalen.

Combinatie-uitvaartverzekering

De combinatie-uitvaartverzekering is een natura-verzekering in combinatie met een kapitaalverzekering. De extra diensten die de nabestaande wenst en die niet in de natura-verzekering zitten kunnen hiermee betaald worden.

Natura-sommenverzekering

De natura-sommenverzekering is bijna hetzelfde als de kapitaalverzekering. Het verschil is dat de uitkering van deze verzekering wel uitsluitend aan de uitvaart besteed moet worden. Ook bij deze verzekering is een indexering aan te raden. Daarmee voorkom je dat je (veel) moet bijbetalen.

> Er is geen uitvaartverzekering

Er is geen uitvaartverzekering. Dit betekent dat je als nabestaande goed moet nagaan welke financiële ruimte er is voor de uitvaart.

Wellicht is er een bedrag gespaard voor de uitvaart. Let in dat geval goed op wie er als opdrachtgever optreedt. Het is verstandig dat degene te laten zijn die ook over dit gespaarde bedrag kan of gaat beschikken. Bij het ontbreken van een verzekering vraagt men soms een (gedeeltelijke) vooruitbetaling.

Indien je niet in staat bent de uitvaart te voldoen, moet je contact opnemen met de gemeente waar de overledene zich bevindt. Zij bekijkt dan met de nabestaanden of er een andere vorm van financiering mogelijk is.

Meer weten over Verzekeringen?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.